Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Jak powstaje olej palmowy?
Owoce i nasiona palmowe są tłoczone, czyli obrabiane w niskiej temperaturze, i oczyszczane ze szkodliwych substancji. Taka postać oleju jest najcenniejsza. Nierafinowany olej palmowy ma kolor czerwony. Kolejne etapy powstawania produktu obejmują rafinację w wysokiej temperaturze, która usuwa z oleju palmowego to, co w nim cenne, między innymi sterole roślinne i karotenoidy. Rafinowany olej palmowy ma kremowy odcień.
Właściwości nierafinowanego oleju palmowego
Nieprzetworzony olej palmowy:
- jest źródłem witamin A, E oraz K, a także flawonoidów, koenzymu Q10, beta-karotenu (olej palmowy ma go 10-krotnie więcej niż marchewka) i cennych kwasów tłuszczowych m.in. kwasu stearynowego,
- działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo,
- zapobiega starzeniu się skóry,
- poprawia wzrok,
- zawiera antyoksydanty i sterole,
- nadaje się do smażenia,
- można go przechowywać przez długi czas – jest tłuszczem trwałym i odpornym na jełczenie.
Olej palmowy jest wykorzystywany zarówno na rynku spożywczym, jak i kosmetycznym.
Olej palmowy kosmetyczny
Zastosowanie oleju palmowego w kosmetyce jest dosyć szerokie. Surowy i nieprzetworzony olej palmowy zawiera dużo beta-karotenu i witaminy E, a to wpływa na redukcję zmarszczek i hamowanie procesu starzenia się skóry. Olej palmowy nierafinowany może być używany do nawilżania suchej skóry i włosów. Może być także stosowany do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i wrażliwej.
Możemy go znaleźć w różnego rodzaju produktach używanych na co dzień – balsamach do ciała, kremach do twarzy, odżywkach do włosów, świecach i produktach do masażu. Jako olej rafinowany pełni rolę utrwalacza i wpływa na konsystencję produktu.
Olej palmowy w przemyśle spożywczym
Olej palmowy w czystej postaci jest produktem odżywczym i wartościowym. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się zwykle utwardzony olej palmowy – jest on tańszą alternatywą dla tłuszczów stałych stosowanych w produktach spożywczych. Znajduje się go głównie w słodyczach i przekąskach – batonach, margarynach, chipsach, polewach do ciast, czekoladach, a także frytkach, lodach i produktach typu instant. Wpływa on na smak i konsystencję gotowych produktów, utwardzając margarynę czy produkty cukiernicze.
Tłuszcz palmowy jest odporny na wysoką temperaturę, nierafinowany olej może być więc wykorzystywany w kuchni do smażenia.
29,99 zł
Cena regularna:
41,99 zł
3,44 zł
Cena regularna:
4,92 zł
13,54 zł
Cena regularna:
19,34 zł
4,82 zł
Cena regularna:
6,88 zł
3,53 zł
Cena regularna:
5,04 zł
5,81 zł
Cena regularna:
8,30 zł
4,08 zł
Cena regularna:
5,83 zł
4,18 zł
Cena regularna:
5,49 zł
15,44 zł
Cena regularna:
19,30 zł
17,00 zł
Cena regularna:
18,89 zł
58,50 zł
Cena regularna:
65,00 zł
17,99 zł
Cena regularna:
19,99 zł
5,39 zł
Cena regularna:
5,99 zł
9,99 zł